måndag 3 januari 2011

Recept: Tomatketchup

4 liter tomater, 2 gula lökar, 1 klyfta vitlök, 6 kvistar persilja, 1 lagerblad, 2 kvistar timjan, ½ msk. salt, ½ msk. socker, ½ msk. pulv. nejlikor, ½ msk. pulv. kryddpeppar, ½ msk. sellerifrön (inknutna i påse), ½ lit. god ättika.

Lök och tomater skäras i skivor och kokas mjuka. Passeras. Påsättas åter med kryddorna och kokas över svag eld c:a 4 timmar. Omröres ofta. Då ketchupen börjar bli tjock, tillsättes ättikan och påsen med sellerifrön borttages, varefter ketchupen åter kokas 1 timme. Fylles på vidhalsade små buteljer, som korkas, paraffineras och förvaras mörkt.


Ur Rädda vintern – Tidningen Husmoderns nya aktuella Konserveringsbok (Åhlén & Åkerlunds Förlag, 1942). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar